Bij TTO op College Zuid dagen we je uit om je mavo, havo- of atheneum diploma met extra’s te halen. Je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je leert wat belangrijk is voor jou en anderen, en hoe je die kennis kunt delen. Zo ontdek je jouw talenten en de wereld waarin je die kunt toepassen. Je taalvaardigheid stelt je in staat te communiceren over landsgrenzen heen. Zo word jij een echte wereldburger!

Wat houdt TTO in?

TTO staat voor TweeTalig Onderwijs. TTO is mavo, havo of vwo met extra’s. Je krijgt gewone vakken, maar leert ook vloeiend Engels en je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je krijgt minstens 50% van je vakken in het Engels, denk bijvoorbeeld aan aardrijkskunde, sport en wiskunde. Je gebruikt daarbij internationale lesmethodes, de docenten spreken Engels en de toetsen zijn in het Engels.

Lessen in het Engels moeilijk?

Natuurlijk is het wennen, maar het valt allemaal best wel mee. Alle nieuwe leerlingen weten net zoveel als jij. En je wordt natuurlijk altijd geholpen. Je praat met je klasgenoten en docenten in het Engels. Al snel zul je ontdekken dat je veel beter Engels spreekt.

Uitwisseling

Benieuwd hoe het in andere landen is? In het tweede jaar ga je op uitwisseling naar Duitsland en komen Duitse TTO-leerlingen bij jou logeren. Samen volg je lessen op school. Een leuke manier om kennis te maken met Duitse leeftijdsgenoten! In het derde jaar havo/vwo ga je met de klas naar Engeland en in de bovenbouw vwo zelfs naar Spanje! Zo krijg je vrienden in allerlei landen en ontdek je steeds meer van Europa.

Projecten, feesten en wedstrijden

Weet jij wat St. Patricksday is? Je viert die dag op het TTO, net als andere internationale feestdagen. Op het TTO heb je ook projecten van meerdere vakken tegelijk of doe je mee aan (inter)nationale wedstrijden. Op het TTO leren is leuk!

Internationale erkenning

Op College Zuid hebben we een junior TTO (klas 1-2 mavo/havo en 1 - 3 havo/vwo) en een senior TTO (klas 4 - 6 vwo). Het TTO op College Zuid is door het Nuffic officieel geaccrediteerd en voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan inhoud en kwaliteit van de lessen. Je verlaat de school met een mavo,  havo- of vwo- diploma en een Cambridge certificaat (onderbouw) of IB-certificaat (bovenbouw havo en vwo). Beide zijn internationaal erkende Engelse diploma’s, waarmee jij welkom bent op buitenlandse universiteiten. Al menig oud-leerling heeft gestudeerd of is aan het studeren in het buitenland. Toch heb je van de certificaten in Nederland ook profijt. Op het MBO, HBO en WO zijn veel studies en/ of vakken in het Engels. Het volgen van deze vakken wordt natuurlijk een stuk makkelijker met een Cambridge en/ of IB-certificaat op zak!

 

College Zuid officieel geaccrediteerd voor EPAS

EPAS staat voor European Parliament Ambassador School en het houdt in dat je je als school op verschillende manieren inzet om Europa en de EU meer bekendheid te geven bij leerlingen. Hiervoor moeten we aan een aantal eisen voldoen zoals het hebben van een Senior Ambassador (docent) en Junior Ambassadors (leerlingen). Ook moet een school een EU info-punt hebben, de dag van Europa vormgeven en projecten van het EPAS verwerken in het curriculum. 

We hebben op dit moment (schoojaar 2020-2021) 12 Junior Ambassadors en zij gaan het info-punt in school vormgeven. Ze volgen webinars van het EPAS en ook organiseren zij activiteiten voor de dag van Europa en zorgen zij voor debatten in de Houses van TTO. Aan het eind van het jaar hpen we deze ambassadors een certificaat te overhandigen. 

Houses

Wanneer je een TTO-leerling bent, hoor je bij een ‘house’. Naar Engels model heeft de TTO-afdeling 4 houses: The British Ghostriders, The Canadian Grizzlies, The South- Africa Cape Hopeful en de Irish House of Tir na Nog. Hier zitten leerlingen van 1 - 6 TTO in. Elk House heeft een captain en een prefect. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die extra verantwoordelijkheden hebben op de TTO afdeling. Er worden regelmatig assemblies georganiseerd waarbij alle TTO leerlingen samenkomen en we bijvoorbeeld een leerling in het zonnetje zetten of belangrijke mededelingen doen. 

Naast het feit dat je veel meer leerlingen leert kennen in je House en je gebruik kunt maken van de kennis van anderen, strijd je samen voor House points. Punten haal je door bijvoorbeeld mee te doen met competities zoals the Thanksgiving quiz of the Drama Challenge, maar ook door je positief in te zetten voor TTO bijvoorbeeld door het helpen bij info avonden of door nieuwe leerlingen welkom te heten op TTO. Houses zijn een team! 

Kosten?

TTO biedt allerlei extra’s. Daarom vraagt Het Stedelijk Lyceum een ouderbijdrage TTO. Deze wordt onder andere besteed aan Engelse lesboeken, internationale reizen en het uitnodigen van theatergezelschappen.

Klas 1-2 mavo en  1 t/m 3 havo/ vwo CambridgeTTO €415
Klas 4 en 5 vwo IB TTO €415
Klas 4 havo IB English      €220
klas 5 havo IB English en 6 vwo IB TTO  €180

 

Meer weten?

Neem dan contact op met Monique van Manen, coördinator havo en vwo TTO (mvmanen@hetstedelijklyceum.nl) of met Richard Millar, coördinator mavo TTO (rmillar@hetstedelijklyceum.nl). U kunt ook bellen met het nummer 053-482 11 02