Bij TTO op College Zuid dagen we je uit om je havo- of atheneumdiploma met extra’s te halen. Je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je leert wat belangrijk is voor jou en anderen, en hoe je die kennis kunt delen. Zo ontdek je jouw talenten en de wereld waarin je die kunt toepassen. Je taalvaardigheid stelt je in staat te communiceren over landsgrenzen heen. Zo word jij een echte wereldburger!

Wat houdt TTO in?

TTO staat voor TweeTalig Onderwijs. TTO is havo of vwo met extra’s. Je krijgt gewone vakken, maar leert ook vloeiend Engels en je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je krijgt minstens 50% van je vakken in het Engels, denk bijvoorbeeld aan aardrijkskunde, sport en wiskunde. Je gebruikt daarbij internationale lesmethodes.

Lessen in het Engels moeilijk?

Natuurlijk is het wennen, maar het valt allemaal best wel mee. Alle nieuwe leerlingen weten net zoveel als jij. En je wordt natuurlijk altijd geholpen. Je praat met je klasgenoten en docenten in het Engels. Al snel zul je ontdekken dat je veel beter Engels spreekt.

Uitwisseling

Benieuwd hoe het in andere landen is? In het tweede jaar ga je op uitwisseling naar Duitsland en komen Duitse TTO-leerlingen bij jou logeren. Samen volg je lessen op school. Een leuke manier om kennis te maken met Duitse leeftijdsgenoten! In het derde jaar ga je met de klas naar Engeland en in de bovenbouw zelfs naar Spanje! Zo krijg je vrienden in allerlei landen en ontdek je steeds meer van Europa.

Projecten, feesten en wedstrijden

Weet jij wat St. Patricksday is? Je viert die dag op het TTO, net als andere internationale feestdagen. Op het TTO heb je ook projecten van meerdere vakken tegelijk of doe je mee aan (inter)nationale wedstrijden. Op het TTO leren is leuk!

Internationale erkenning

Op College Zuid hebben we een junior TTO (klas 1 - 3 hv) en een senior TTO (klas 4 - 6 vwo). Het TTO op College Zuid is door het Nuffic officieel geaccrediteerd en voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan inhoud en kwaliteit van de lessen. Je verlaat de school met een havo- of vwo- diploma en een Cambridge certificaat (onderbouw) of IB-certificaat (bovenbouw). Beide zijn internationaal erkende Engelse diploma’s, waarmee jij welkom bent op buitenlandse universiteiten. Al menig oud-leerling heeft gestudeerd of is aan het studeren in het buitenland. Toch heb je van de certificaten in Nederland ook profijt. Op het HBO en WO zijn veel studies en/ of vakken in het Engels. Het volgen van deze vakken wordt natuurlijk een stuk makkelijker met een Cambridge en IB-certificaat op zak!

Kosten

TTO biedt allerlei extra’s. Daarom vraagt Het Stedelijk Lyceum een ouderbijdrage TTO. Deze wordt onder andere besteed aan Engelse lesboeken, internationale reizen en het uitnodigen van theatergezelschappen.

Klas 1 t/m 3 CambridgeTTO €415
Klas 4 en 5 vwo IB TTO €415
Klas 4 havo IB English      €220
klas 5 havo IB English en 6 vwo IB TTO  €180

Meer weten?

Neem dan contact op met Monique van Manen, coördinator TTO op telefoonnummer 053-482 11 03 of mail naar mvmanen@hetstedelijklyceum.nl.

Houses

Wanneer je een TTO-leerling bent, hoor je bij een ‘house’. Naar Engels model heeft de TTO-afdeling 4 houses: The British Raventea, The Canadian Grizzlies, The South- Africa Cape Hopeful en de Irish House of Tir na Nog. Hier zitten leerlingen van 1 - 6 TTO in. Naast het feit dat je veel meer leerlingen leert kennen en je gebruik kunt maken van de kennis van anderen, strijd je samen voor House points. Punten haal je door bv mee te doen met competities zoals de Thanksgiving quiz of the Drama Challenge, maar ook door je positief in te zetten voor TTO bv door het helpen bij info avonden of door nieuwe leerlingen welkom te heten op TTO. Houses zijn een team!