TweeTalig Onderwijs (TTO)
Bij TTO op College Zuid dagen we je uit om je mavo, havo- of atheneum diploma met extra’s te halen. Je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je leert wat belangrijk is voor jou en anderen, en hoe je die kennis kunt delen. Zo ontdek je jouw talenten en de wereld waarin je die kunt toepassen. Je taalvaardigheid stelt je in staat te communiceren over landsgrenzen heen. Zo word jij een echte wereldburger!
Wat houdt TTO in?
TTO staat voor TweeTalig Onderwijs. TTO is mavo, havo of vwo met extra’s. Je krijgt gewone vakken, maar leert ook vloeiend Engels en je maakt kennis met andere mensen en culturen. Je krijgt minstens 50% van je vakken in het Engels, denk bijvoorbeeld aan aardrijkskunde, sport en wiskunde. Je gebruikt daarbij internationale lesmethodes, de docenten spreken Engels en de toetsen zijn in het Engels.
Lessen in het Engels moeilijk?
Natuurlijk is het wennen, maar het valt allemaal best wel mee. Alle nieuwe leerlingen weten net zoveel als jij. En je wordt natuurlijk altijd geholpen. Je praat met je klasgenoten en docenten in het Engels. Al snel zul je ontdekken dat je veel beter Engels spreekt.
Uitwisseling
Benieuwd hoe het in andere landen is? In het tweede jaar ga je op uitwisseling naar Duitsland en komen Duitse TTO-leerlingen bij jou logeren. Samen volg je lessen op school. Een leuke manier om kennis te maken met Duitse leeftijdsgenoten! In het derde jaar havo/vwo ga je met de klas naar Engeland, waar je ook een school bezoekt en zo ontmoet je mensen in andere landen en leer je steeds meer van Europa.
Projecten, feesten en wedstrijden
Weet jij wat St. Patricksday is? Je viert die dag op het TTO, net als andere internationale feestdagen. Op het TTO heb je ook projecten van meerdere vakken tegelijk of doe je mee aan (inter)nationale wedstrijden. Op het TTO leren is leuk!
Internationale erkenning
Op College Zuid hebben we een junior TTO (klas 1-2 mavo/havo en 1 - 3 havo/vwo/vwo+). Het TTO op College Zuid is door het Nuffic officieel geaccrediteerd en voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan inhoud en kwaliteit van de lessen. Je verlaat de school met een mavo, havo- of vwo- diploma en een Cambridge certificaat (onderbouw) of IB-certificaat (bovenbouw havo en vwo). Beide zijn internationaal erkende Engelse diploma’s, waarmee jij welkom bent op buitenlandse universiteiten. Al menig oud-leerling heeft gestudeerd of is aan het studeren in het buitenland. Toch heb je van de certificaten in Nederland ook profijt. Op het MBO, HBO en WO zijn veel studies en/ of vakken in het Engels. Het volgen van deze vakken wordt natuurlijk een stuk makkelijker met een Cambridge en/ of IB-certificaat op zak!
College Zuid officieel geaccrediteerd voor EPAS
EPAS staat voor European Parliament Ambassador School en het houdt in dat je je als school op verschillende manieren inzet om Europa en de EU meer bekendheid te geven bij leerlingen. Hiervoor moeten we aan een aantal eisen voldoen zoals het hebben van een Senior Ambassador (docent) en Junior Ambassadors (leerlingen). Ook moet een school een EU info-punt hebben, de dag van Europa vormgeven en projecten van het EPAS verwerken in het curriculum.
We hebben en aantal Junior Ambassadors en zij gaan het info-punt in school vormgeven. Ze volgen webinars van het EPAS en ook organiseren zij activiteiten voor de dag van Europa en zorgen zij voor debatten in de Houses van TTO. Aan het eind van het jaar hopen we deze ambassadors een certificaat te overhandigen.
Houses
Wanneer je een TTO-leerling bent, hoor je bij een ‘house’. Naar Engels model heeft de TTO-afdeling 4 houses: The British Raventea, The Canadian Grizzlies, The South- Africa Cape Hopeful en de Irish House of Tir na Nog. Hier zitten leerlingen van 1 - 6 TTO in. Elk House heeft een captain en een prefect. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die extra verantwoordelijkheden hebben op de TTO afdeling. Er worden regelmatig assemblies georganiseerd waarbij alle TTO leerlingen samenkomen en we bijvoorbeeld een leerling in het zonnetje zetten of belangrijke mededelingen doen.
Naast het feit dat je veel meer leerlingen leert kennen in je House en je gebruik kunt maken van de kennis van anderen, strijd je samen voor House points. Punten haal je door bijvoorbeeld mee te doen met competities zoals the Thanksgiving quiz of the Drama Challenge, maar ook door je positief in te zetten voor TTO bijvoorbeeld door het helpen bij info avonden of door nieuwe leerlingen welkom te heten op TTO. Houses zijn een team!
Kosten
Wat betaalt school?
Het tweetalig onderwijs op College Zuid is door het Nuffic (de inspectie voor TTO-scholen) officieel geaccrediteerd, waardoor de inhoud en kwaliteit van de lessen ook vanuit extern continu gewaarborgd wordt. Dit brengt kosten met zich mee. Ook de examens die de leerlingen afleggen, het Cambridge certificaat (onderbouw) en het IB-certificaat (bovenbouw havo en vwo) kosten geld. Deze kosten worden door school vergoed.
Waarvoor vragen wij een bijdrage?
Volgens het Nuffic moeten scholen met tweetalig onderwijs zorg dragen voor de taalontwikkeling, ontwikkeling op het gebied van wereldburgerschap en de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Om hieraan te voldoen, bieden we op College Zuid lessen aan in het Engels, hebben wij activiteiten waarbij leerlingen leren over andere landen/culturen en hanteren we een House systeem waarbij leerlingen hun interesse en talent kunnen inzetten bij verschillende activiteiten. Deze activiteiten brengen extra kosten met zich mee die niet door het ministerie vergoed worden. U kunt hierbij denken aan kosten voor onder andere:
-
Rowing
-
Conkers competition
-
Bonfire Night
-
Thanksgiving
-
Wheelbarrow Race
-
Barbeques
-
Christmas Carols
-
Film premiere
-
British Sports
-
Prijzen voor winnaars van Houses
-
Maths challenges
-
Summer festival
-
Meedoen aan Nuffic wedstrijden zoals de speaking competition, debate competition, drama challenge, Cricket tournament etc.
Verder vindt in leerjaar 2 een uitwisseling plaats met leerlingen in het buitenland en in leerjaar 3 een werkweek naar Engeland.
Om bovenstaande te kunnen organiseren, vragen wij u een vrijwillige ouderbijdrage voor deze extra activiteiten. Ondanks het vrijwillige karakter van deze bijdrage behoeft het geen betoog dat het onmogelijk wordt om deze activiteiten te kunnen aanbieden, wanneer er geen inkomsten tegenover staan. We verzoeken u vriendelijk om dit in overweging te nemen bij uw beslissing om de vrijwillige bijdrage te voldoen. Bent u niet in staat de ouderbijdrage te voldoen, dan kijken we samen met u naar oplossingen. Zo is er een mogelijkheid tot gespreid betalen en er zijn instanties die mogelijk ondersteuning kunnen bieden, zoals uw gemeente of Stichting Leergeld.
Overzicht kosten activiteiten tweetalig onderwijs per leerjaar
Hieronder vindt u een overzicht van de kosten van de extra activiteiten per leerjaar. Hierin zijn de kosten voor de uitwisseling en de werkweek naar Engeland niet weergegeven, omdat dit enigszins wisselt per schooljaar. Heeft u vragen over deze bijdrage, neemt u dan contact op met een van de TTO coördinatoren.
Leerjaar |
Activiteiten |
Uitwisseling |
1 TTO |
75 |
- |
2 TTO |
75 |
kosten worden per schooljaar bepaald |
3 TTO |
75 |
kosten worden per schooljaar bepaald |
4 TTO |
75 |
- |
5 TTO |
75 |
- |
6 TTO |
75 |
- |
Meer weten?
Neem dan contact op met onze coördinatoren TTO: Monique van Manen (mvmanen@hetstedelijk.nl) of Richard Millar (rmillar@hetstedelijk.nl). U kunt ook bellen met het nummer 053-4821102.