Ben je nieuwsgierig, ambitieus, gemotiveerd? Vind je het leuk om te leren en iets extra’s te doen? Hou je van uitdagingen en onderzoeken? Dan is het gymnasium op Kottenpark echt iets voor jou! Het gymnasium vormt een eigen afdeling op Kottenpark. Ervaren en bevlogen docenten halen samen met jou het beste naar boven. De klassieke cultuur speelt een belangrijke rol. Vanaf de brugklas volg je Latijn en Grieks. Maar het gymnasium is meer dan atheneum met Latijn en Grieks. Bij Engels, Duits en Frans spreken wij zoveel mogelijk in de doeltaal. De vakken techniek, biologie, en natuurkunde bieden wij in de eerste twee leerjaren gezamenlijk aan als één vak: science. Onderzoeken en vaardigheden staan centraal hierin om goed voorbereid aan de bovenbouw te beginnen. Na zes jaar ben jij van alle markten thuis!

Latijn en Grieks

Vanaf de brugklas krijg je Latijn en Grieks. Kennis van deze talen helpt je bij het leren van andere talen. Deze talen leren je om nauwkeurig te werken, waardoor je moeilijkere teksten bij andere talen beter begrijpt. Je struikelt minder snel over lange zinnen en bovendien kun je onbekende woorden afleiden uit het Latijn en Grieks. Je leert ook veel over de wortels van onze cultuur. Wist je dat de vorm van de huidige voetbalstadions precies lijkt op een amfitheater? En wist je dat Nike de Griekse godin van de overwinning was? Deze weetjes en alle helden uit die tijd komen in spannende verhalen allemaal voorbij! Bovendien ervaar je de cultuur zelf op onze excursies naar Xanten, Nijmegen, Trier, Amsterdam en Rome.

Leren onderzoeken

Op het gymnasium besteden we veel aandacht aan onderzoeken. In klas 1 en 2 geven wij de vakken techniek, biologie en natuurkunde samen in één nieuw vak: science. Je leert een onderzoeksvraag formuleren, onderzoeken en juiste conclusies trekken. Ook leer je presenteren en samenwerken. Elke goede wetenschapper kan beide: onderzoeken én presenteren. Vanaf klas 3 kun je masterclasses op de Universiteit Twente volgen en je eerste stappen in het vervolgonderwijs zetten.

Wiskunde, maar dan anders....

Je krijgt wiskunde, maar dan anders. We bieden de stof vanuit een historisch perspectief aan en leren je om creatief en abstract te denken. Zo leer je analytisch denken, kritisch en nauwkeurig te zijn. Ook leren we je problemen op te lossen die een beroep doen op je denkvaardigheden (analyseren, ordenen, onderzoeken, ontwerpen).

Tien voor taal?

Naast aandacht voor de exacte vakken besteden we bijzondere aandacht voor de moderne vreemde talen Engels, Frans en Duits. Voor deze talen kun je internationaal erkende certificaten (Goethe Institut, Cambridge en Delf Scolaire) behalen. Jaarlijks hebben wij projecten of activiteiten waarbij je kennis van deze talen gebruikt. De wereld is namelijk groter dan Enschede of Nederland. Zo word je wereldwijs.

Filosofie

Vanaf leerjaar 3 maak je kennis met enkele grote denkers uit de geschiedenis. Je leert om kritisch om te gaan met teksten en je eigen argumentatie onderbouwen.

Gymnasiumdagen

Ieder jaar werken de klassen 1 t/m 5 van het gymnasium twee dagen aan een avondvoorstelling voor de ouders en andere belangstellenden. Vele thema’s uit de oudheid passeerden reeds de revue, o.a. Orpheus en Eurydike, Herakles, de Ilias en Aeneas.

Enkele weken van tevoren schrijven ongeveer 15 leerlingen uit verschillende klassen o.l.v. ondergetekende zelf het toneelstuk. De historische lijn van het verhaal wordt gevolgd, maar is doorspekt met verrassende actualiteiten. In 2009 bijvoorbeeld, werd Odysseus vertolkt door het zeilmeisje Laura, werd de Cycloop Berlusconi getroffen door de Dom van Milaan en in plaats van de Sirenen lokten de “Toppers” Laura.

Dit toneelstuk wordt in twee dagen ingestudeerd. De leerlingen, die liever achter de schermen blijven, werken aan de kleding, de rekwisieten, het decor en de muzikale begeleiding van het stuk.

Aangezien het publiek altijd massaal toestroomt, is de avond in twee delen gesplitst. We starten met een historisch verslag op power-point in de aula voor het hele publiek. Terwijl de helft van het publiek in de aula naar het toneelstuk kijkt, maakt de andere helft van het publiek een rondgang door de kelder. Daar presenteren de overige leerlingen iets wat met het thema te maken heeft. Dit kan variëren van een toneelstukje voor een kleiner publiek tot een maquette, een spel, een muziekstuk of een quiz.

Na de pauze met door de leerlingen bereide Grieks-Romeinse hapjes wisselt het publiek.

Tijdens de twee dagen wordt er ook nog een krantje in elkaar gezet met interviews, verslagen en foto’s, dat iedereen meekrijgt, als herinnering aan dit project.

Dankzij de hulp van vele collega‘s en dankzij het feit dat het voor de leerlingen een traditie is geworden, loopt het ieder jaar beter en is de avond steeds een groot succes.

Dit jaar is de voorstelling (datum volgt nog) om 19.30 uur en jullie zijn van harte welkom.