Datum: 05-07-2021

Enschedeër Keghart Krikour (20) slaagt na vlucht summa cum laude: ‘Ik heb in Syrië gezien hoe erg het leven kan zijn’

ENSCHEDE - Keghart Krikour (20) vlucht op zijn 14de helemaal alleen uit Syrië naar Nederland. Zes jaar later hangt in Enschede de vlag uit bij het huis waar hij nu met zijn ouders woont. Hij is summa cum laude geslaagd voor het gymnasium. „Ik heb een kans gekregen en die gegrepen”

De vlucht van Syrië naar Nederland. Het heeft zijn leven getekend, zegt Keghart. Gedwongen op zoek naar een beter leven, terwijl zijn ouders achter bleven in de oorlog in hun thuisland. „Door omstandigheden konden ze niet mee, ik moest wel weg. Ik heb gezien hoe erg het leven kan zijn. Daarom heb ik er alles aan gedaan, met bloed, zweet en tranen, om in Nederland zo ver mogelijk te komen.”

Negen of hoger

Met succes. Afgelopen vrijdag, iets later dan de meeste scholieren omdat hij Latijn pas in het tweede tijdvak maakte, hoorde hij dat hij summa cum laude geslaagd is voor het gymnasium op Het Stedelijk Lyceum in Enschede. Het betekent dat hij gemiddeld een 9 of hoger heeft voor alle vakken. Op zijn lijst staan zelfs drie tienen, voor wiskunde B, natuurkunde en zijn profielwerkstuk voor biologie.

Zelf Nederlands geleerd

Hij heeft daarvoor geen makkelijke weg bewandeld. Hij werd 15 op de eerste dag dat hij in Nederland kwam, na een vlucht van een maand of drie. Hij ging van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, als laatste kwam hij in Borne terecht. Zolang hij geen status had, kreeg hij geen Nederlandse les. „Het was mijn eigen verantwoordelijkheid om het te leren. Dankzij YouTube, boeken en veel gesprekken met mensen heb ik het geleerd.” 

Ik sta anders in het leven. 

‘Toekomst is voor mij belangrijker’

Het liefst wilde hij naar een gewone Nederlandse school, maar volgens de regels moest hij eerst naar een ISK, een school voor leerlingen die weinig of geen Nederlands spreken. „Gemiddeld blijf je daar twee jaar, ik mocht na drie maanden alsnog naar een Nederlandse school omdat ik de taal al zo goed sprak.” Het werd Het Stedelijk Lyceum in Enschede. Eerst havo. „Omdat ze dachten dat ik niet beter kon.” Krikour bewees anders, na een half jaar zat hij op het gymnasium. 

Alles doen voor een goede toekomst staat bij de 20-jarige op één. „Het feit dat je vlucht, maakt je mentaal veel ouder. Dat verschil merk ik met klasgenoten. Ik sta anders in het leven. De toekomst is voor mij veel belangrijker. Omdat ik gezien heb hoe het ook kan zijn.”

Mijn vader kreeg een hartin­farct op de dag dat ik geboren werd. Dankzij de arts heb ik nog een vader en daarom wil ik chirurg worden.

Geneeskunde volgende doel

Zijn ouders zijn inmiddels ook in Nederland, ze kwamen twee jaar na hun zoon. Samen wonen ze in Enschede. De Nederlandse vlag hangt uit, de schooltas eraan. Het zijn de laatste weken dat hij nog thuis woont. Na de zomer verhuist hij naar Rotterdam. Om geneeskunde te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Hij heeft al een kamer.

Een droom die hij al jaren heeft. „Het is een passie, dit is het echt voor mij. Waarom? Dat is een heel verhaal. Mijn vader kreeg een hartinfarct op de dag dat ik geboren werd. Hij werd gelukkig heel snel behandeld. Door het harde werk van de arts leeft mijn vader nog en heb ik nog een vader. Hij is ontzettend belangrijk voor mij geweest. Door dit verhaal wil ik zelf ook arts worden; hart- of neurochirurg.”

Sterker door afkomst

Zijn afkomst heeft Keghart alleen maar sterker gemaakt zegt hij. Met discriminatie had hij nooit te maken. „Ik krijg vooral complimenten, dat ik dit bereikt heb, ondanks alles wat ik heb meegemaakt. Ik sta stevig in mijn schoenen, dat helpt ook.”

In Syrië had hij nooit kunnen bereiken wat hij nu bereikt heeft, zegt Keghart. „Ik was daar altijd al wel goed op school, maar je leeft daar altijd met stress. Ik zie mij niet onder stress zo hard werken.” 

Voor geneeskunde straks ook summa cum laude slagen? Het is geen doel op zich. „Ik ga vooral heel hard mijn best doen en heel hard werken. Ik heb een kans gekregen hier in Nederland en die heb ik met beide handen aangegrepen.”