Datum: 04-02-2024

Het NK junioren was zeer succesvol voor vijf leerlingen van Het Stedelijk, College Zuid. Mats Bendijk (5havo) werd Nederlands kampioen op de 1500 meter en mass start. Michiel de Groot (6vwo) werd tweede op de 3000 meter, 5000 meter en de mass start en hiermee ook tweede in het allround klassement. Lieke Hoogendoorn (5havo) werd derde in het allround klassement. Waar bovengenoemde namen succesvol waren bij de A-junioren, won Pelle Polsius (5vwo) het allround klassement, de 1500 meter en de mass start bij de B-junioren. Ook voor Floris van Velsen was het een goed NK: hij reed twee persoonlijke records op de 500m en 1000m. 

Samenwerking
College Zuid en TalentNED werken sinds 2020 samen om leerlingen een carrière in de topsport te laten combineren met een succesvolle schoolloopbaan. TalentNED wil jonge talentvolle Nederlandse sporters goed voorbereid naar het hoogste prestatieniveau brengen, met als doel in de toekomst Nederlandse successen in de absolute top te kunnen blijven vieren. Jonge sporters krijgen zo een kans om een carrière in de topsport na te streven en daarmee hun droom te verwezenlijken. Doordat College Zuid de leerlingen die bij TalentNED sporten de ruimte biedt om een optimaal trainingsprogramma te volgen, desgewenst extra uren inplant om gemiste stof in te halen en toetsen op een ander moment kan laten maken, kunnen de leerlingen naast hun trainingen en wedstrijden ook gericht werken aan het behalen van een diploma.  

Gezamenlijke visie
Op College Zuid vinden ze het belangrijk dat leerlingen steeds verder leren. Het gaat dan niet alleen om leren bij schoolvakken zoals wiskunde en aardrijkskunde, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en groei. Roel Kruijswijk, topsportcoördinator van College Zuid licht toe: ‘De school vindt het belangrijk dat leerlingen hard werken, kansen durven pakken die voorbij komen en keuzes maken die niet altijd gemakkelijk zijn, maar wel goed zijn voor de toekomst.’ Thomas Waanders, manager talentontwikkeling en algemene zaken van TalentNED vult aan: ‘Ik zit geregeld samen met de mentoren Roel Kruijswijk en Aniek Elsjan, om de afstemming tussen studie en topsport te optimaliseren. Dan kun je denken aan het doorspreken van het verwachte trainings- en reisschema, maar ook het finetunen van het lesrooster op de behoefte van onze talenten. Ze missen best veel en dus is het zaak om de momenten dat ze wel op school kunnen zijn zo optimaal mogelijk in te richten.’

Trots
Uiteraard zijn zowel TalentNED als College Zuid erg trots op Mats, Floris, Lieke, Pelle en Michiel. Zij zijn het voorbeeld van jonge mensen die door hard te werken het beste uit zichzelf halen.