Datum: 14-07-2021

De negentienjarige Hiwie Dahrish won tijdens de diploma-uitreiking afgelopen woensdag 7 juli de luchtballonvaart die College Zuid beschikbaar stelde. De kers op de taart voor haar. “Het was al een topjaar met successen. Eerst haalde ik mijn rijbewijs en nu slaagde ik ook nog eens voor mijn mavo-diploma. Tijdens de diploma-uitreiking werd er een foto van de leerlingen gemaakt waarmee je kans maakte op een ballonvaart. En laat ik nou de winnaar zijn. Echt superblij mee”, vertelt een dolenthousiaste Hiwie.

Leren van taal was het moeilijkst

Haar leven ging niet altijd zo over rozen, vertelt ze. Ruim 5 jaar geleden kwam ze met haar moeder en twee broertjes en twee zusjes uit Irak naar Nederland. Ze sprak de Nederlandse taal onvoldoende, ondanks dat ze wel in Nederlands geboren was. Maar na 10 jaar in Irak te hebben gewoond, was haar kennis van de Nederlandse taal onvoldoende om direct op het reguliere onderwijs te starten. Ze begon daarom op de ISK, de Internationale Schakelklassen van Het Stedelijk Lyceum. 

“Het moeilijkst om hierweer opnieuwe te beginnen was het leren van de taal. Maar ook vond ik het heel verdrietig dat ik als veertienjarige mijn vriendinnen moest achterlaten in Irak. Gelukkig trof ik heel lieve mensen op de ISK die alle moeite deden om mij de taal te leren. De laatste twee jaar volgde in onderwijs op College Zuid. Ik volgde daar mavo 3 en mavo 4. Inmiddels heb ik weer heel leuke vriendinnen op school. Ik kan ook echt niet zonder mijn vriendinnen hoor! 

Je krijgt ruimte om jezelf te zijn

Waar ik zowel de ISK als College Zuid dankbaar voor ben is dat iedereen elkaar met respect behandelt. Je krijgt ruimte om jezelf te zijn. De docenten zijn behulpzaam en aardig. Al met al toch een hele leuke tijd gehad hier op school!

Het afgelopen jaar vond ik ook best lastig. Ik volgde natuurlijk wel alle lessen online, maar ik vond dat moeilijk. Ik was dan ook heel blij dat de scholen weer open gingen.Ook was het fijn om mijn vriendinnen weer te zien. Die had ik echt gemist!”

Óp naar de volgende stap: HRM op het ROC van Twente in Hengelo. En daarna wil ze verder met een hbo-opleiding. Maar eerst gaat College Zuid haar nog uitzwaaien tijdens haar ballonvaart en gaat ze daarna lekker genieten van haar welverdiende vakantie.