Datum: 06-03-2020

Leerlingen Het Stedelijk Lyceum nemen diploma in ontvangst

Op 5 maart 2020 hebben twee leerlingen van Het Stedelijk Lyceum College Zuid en een leerling van Kottenpark hun diploma behaald voor het Honoursprogramma van de Universiteit Twente. Dit zijn Merel van Heezik (College Zuid), Mehar Askari (College Zuid) en Cheng Qi Wang (Kottenpark). 

Het Honoursprogramma biedt leerlingen uit 5 en 6 vwo extra uitdaging naast het reguliere vwo programma. De leerlingen volgen tijdens het 1,5 jaar durende programma twee masterclasses, waarbij ze kunnen kiezen uit een aantal verschillende onderwerpen. Ze leren in drie modules wetenschappelijke vaardigheden (wetenschapsfilosofie, onderzoeksmethoden en het formuleren van een onderzoeksvoorstel). In het laatste half jaar voeren ze dit onderzoek uit en publiceren ze dit onderzoek als ‘paper’ in een wetenschappelijk tijdschrift.

Tijdens het programma leren de leerlingen om kritisch na te denken en creatief te zijn. Ze denken na over vragen die nog niet zijn gesteld en leren technieken te gebruiken die nog niet zijn uitgevonden. Ze worden hierbij uit hun comfortzone gehaald om op die manier nog verder te kunnen groeien. 

Beide deelnemers van College Zuid geven aan dat het programma ze veel meer zelfvertrouwen heeft gegeven en dat ze nu op een andere manier naar de wereld kijken. Zoals Mehar het zelf omschrijft:  “Honours maakte leren weer leuk. Het haalde weer die kinderlijke verbeelding over de wereld uit mij. Ik dacht dat ik het kwijt was, maar nu laat ik het nooit meer gaan.”