Datum: 27-04-2021

Xiaohui (17) uit Enschede vat China en Nederland samen in haar eigen paspoort en komt hiermee in Tubantia. Zie artikel hieronder.

Xiaohui Lei (17), leerling van Het Stedelijk Lyceum, woont nu vier jaar in Enschede. Best een overgang, want ze is opgegroeid in een klein stadje naast Shanghai. Daardoor heeft ze twee culturen van dichtbij meegemaakt en dat is precies wat ze laat zien in haar eindexamenopdracht. Die bestaat uit een zelfgemaakt paspoort waarop ze beide kanten aan elkaar verbindt. 

Hoe kom je vanuit China in Enschede terecht?
„Mijn ouders zijn hier een Chinees restaurant begonnen. Toen ik hoorde dat we naar Nederland gingen was ik verbaasd, omdat ik niks over het land wist. Maar nu ik een paar jaar in Enschede woon ben ik er heel bij mee.”

Moest je erg wennen?
„Vooral de taal was een barrière. En het eten! In China is alles veel pittiger. Maar verder voelde ik me al snel thuis. Naar school gaan hielp heel erg bij het integreren. Mijn ouders zijn nog niet helemaal gewend, omdat ze nog geen Nederlands praten of begrijpen.” Xiaohui zat twee jaar in een internationale klas, inmiddels zit ze in een reguliere klas op ‘Zuid’.

In het paspoort dat je hebt gemaakt zien we één persoon met twee verschillende klederdrachten.
„Ik wil vooral de identiteiten laten zien. De Chinese cultuur vertegenwoordigt mij, de Nederlandse mijn omgeving.” Het kader vanuit school was om iets met identiteit te doen. „Ik heb beide culturen in één mens gestopt omdat ik dat bij het multiculturele van Nederland vind passen. En daarbij leer ik ook meer over de cultuur hier en wordt het steeds meer een onderdeel van mijn leven.”

Ben je dan ook van plan om hier te blijven wonen?
„Dat weet ik nog niet zeker. Ik zit nu in het laatste jaar van de mavo, daarna wil ik havo gaan doen.” Binnenkort moet ze examen doen, een mooi cijfer voor het eindexamenwerkstuk is in ieder geval al binnen. „Daarvoor heb ik een 8,3 gekregen. Later wil ik ook iets met vormgeving gaan doen. In elk geval iets waarin ik m’n creativiteit kwijt kan.”