Datum: 31-03-2023

Op 12 maart 2023 vond op de Universiteit Twente de uitreiking van de diploma’s voor het Honoursprogramma plaats. Drie leerlingen van Het Stedelijk, College Zuid en zeven leerlingen van Het Stedelijk, Kottenpark hebben dit diploma behaald. Dit zijn Ciara Chau, Ellemijnke aan het Rot en Tim Postmus (Het Stedelijk, College Zuid) en Judith Aendekerk, Kaj Hendriks, Victor Leppink, Sophie Meijerink, Faya Nijman, Marle Wissink, Jingyuan Wu (Het Stedelijk, Kottenpark)

Het Honoursprogramma biedt leerlingen uit 5 en 6 vwo extra uitdaging naast het reguliere vwo programma. De leerlingen volgen tijdens het 1,5 jaar durende programma twee masterclasses, waarbij ze kunnen kiezen uit een aantal verschillende onderwerpen. Ze leren in drie modules wetenschappelijke vaardigheden (wetenschapsfilosofie, onderzoeksmethoden en het formuleren van een onderzoeksvoorstel). In het laatste half jaar voeren ze dit onderzoek uit en publiceren ze dit onderzoek als ‘paper’ in een wetenschappelijk tijdschrift.

Tijdens het programma leren de leerlingen om kritisch na te denken en creatief te zijn. Ze denken na over vragen die nog niet zijn gesteld en leren technieken te gebruiken die nog niet zijn uitgevonden. Ze worden hierbij uit hun comfortzone gehaald om op die manier nog verder te kunnen groeien. 

Voor Ciara Chau van College Zuid was het een extra feestelijke avond: ze heeft, naast haar diploma voor het Honoursprogramma, ook de Wil Gradussen award gewonnen. Dit is een prijs voor de leerling die binnen het programma de grootste persoonlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Door haar creatieve en bijzondere manier van het benaderen en oplossen van vraagstukken is Ciara uitgeroepen tot de winnaar.

Tubantia schreef een artikel naar aanleiding van Ciara's prijs

Fotografie: Annabel Jeuring