Datum: 21-05-2021

Niet zeven, niet acht, maar Domien (17) uit Enschede doet zijn vwo-examen in negen vakken

EINDEXAMENSENSCHEDE - Examen doen is altijd spannend. Zeker in de coronapandemie. Maar waar een ander op zeker speelt, daar daagt Domien Verbeek zichzelf juist uit. Hij doet in twee vwo-profielen examen. Terwijl één ook genoeg is voor een diploma.

Examenkandidaat Domien Verbeek: „Eigenlijk heb ik twee dromen. Eén is die van professioneel artiest worden. Maar een andere droom is dat ik me bezighoudt met filosofie.” © Annina Romita

Leerling: Domien Verbeek (17)
Examen: Engels vwo
School: Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark

Van het idee alleen al zouden veel leerlingen in de stress schieten, maar Domien vindt het juist wel relaxed. „Ik had het hele jaar door de optie om alsnog een profiel te doen”, zegt hij. „Dus: of het profiel Cultuur en Maatschappij óf het profiel Economie en Maatschappij. Ik had behalve de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde ook geschiedenis, aardrijkskunde, muziek, economie, Latijn en Frans. Maar vakken laten vallen was niet nodig. Het liep goed.”

Heel veel lezen

Wat ook goed verliep was het examen Engels donderdagmiddag. Hoewel? Het vroeg volgens Domien veel tijd. Twaalf teksten moesten de eindexamenleerlingen van het vwo lezen. Uit heel verschillende bronnen. Ze kwamen onder meer uit een wetenschappelijk tijdschrift, er zat een opiniestuk bij, een brief en een fragment uit een boek.

„Ik zat er tweeënhalf uur”, zegt Domien. „Het meest lastige was om al die tijd geconcentreerd te blijven.” Met één tekst had Domien het getroffen. Hij vond deze zo interessant dat hij de focus geen moment verloor. Het ging om een pleidooi richting de Engelse overheid om meer geld uit te trekken voor de geesteswetenschappen. En filosofie is Domiens hobby. Hij wil het na de zomer studeren in Utrecht.

Het meest lastige was om al die tijd geconcen­treerd te blijven

Domien Verbeek,, examenkandidaat

„Het pleidooi van de schrijver sprak me aan”, zegt Domien. „Hij zei dat dat overheid geneigd is meer te investeren in banen die in financiële zin het meest opleveren voor de samenleving. Maar als robots banen overnemen, dan is de geesteswetenschapper juist aan zet om die ontwikkeling te relativeren of de ethische kant ervan te belichten.”

Conservatorium

Domien twijfelt niet of hij slaagt. Dat komt wel goed, zelfs met twee profielen. De leerling van het Stedelijk Lyceum locatie Kottenpark heeft ook na het vwo de ambitie zichzelf uit te dagen. Behalve filosofie, waarvoor hij zonder numerus fixus is toegelaten, wil Domien naar het conservatorium. Niet gelijk na de zomer. Het eerste jaar wil hij alleen wat losse vakken doen aan de muziekopleiding in Utrecht. Volgend jaar hoopt hij officieel auditie voor toelating te doen.

Piano is zijn hoofdinstrument. Hij speelt dat graag en goed, maar of hij er zijn beroep van kan maken? Domien: „Eigenlijk heb ik twee dromen. Eén is die van professioneel artiest worden. Maar een andere droom is dat ik me  bezighoudt met filosofie. Ik wil nu niets uitsluiten en doe daarom ook twee studies. Ik laat alle opties open, net als bij het examen.”