Datum: 07-05-2019

Bericht uit de Tubantia 3-5-2019

De 16-jarige Anouar Arabdu uit Enschede weet al van jongs af aan dat hij in de klinische wereld wil werken. „Mijn ouders werken in de zorg, mijn moeder werkt bijvoorbeeld op het ziekenhuis MST.” Anouar zit nu in 4 vwo op het Stedelijk Lyceum (Kottenpark). Hij twijfelt nog of hij voor geneeskunde of voor technische geneeskunde kiest. „Biomedische technologie is mij té technisch. Als ik technische geneeskunde kies schrijf ik mij in bij de UT.” 

Eén van de onderdelen van het MediCamp waar Anouar het meest naar uitkijkt is de hechtworkshop. „Ik heb dat al een keer gehad en vond dat leuk. Ik hoop vanmiddag nog meer hechttechnieken te leren.”

Patiëntpad

Het patiëntpad staat centraal op het MediCamp. Het patiëntpad is de route voor patiënten van consult tot behandeling en nabehandeling. De route op het kamp leidt de leerlingen langs de studies waarmee ze kennismaken. Ze worden daarbij begeleid door studenten. „Maandag kregen de leerlingen een casus, stelden een consult op om vervolgens aan de slag te gaan met een diagnose. Dat is technische geneeskunde”, aldus Lauren Kerkhof, de coördinator van het MediCamp. „Na de diagnose moeten de leerlingen een behandelplan opstellen, waarbij ze ook kijken naar de kosten en de baten. Een 80-jarige patiënt vraagt bijvoorbeeld soms om een ander plan dan een 20-jarige. Echt een onderdeel van gezondheidswetenschappen.” Vandaag gaan de leerlingen in het designlab aan de slag met innovatie. „Dat kan van alles zijn, als het er maar toe leidt dat het de patiënt zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt”, zegt Kerkhof. „Innovatie komt vooral terug bij biomedische technologie.”

Deze patiënt heeft last van vermoeid­heid, kortademig­heid en hartklop­pin­gen

Anouar Arabdu, deelnemer MediCamp

Er wordt deze dag in drie groepen gewerkt. De leerlingen maken een hartfilmpje, een echo en doen een spiermeting. In één van de laboratoria wordt aan de casus van ‘mevrouw De Groot’ gewerkt. „Deze patiënt heeft last van vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen”, zegt leerling Anouar. Door de echo die hij maakte denkt hij al te weten wat mevrouw De Groot mankeert „Misschien is het haar hartklep. Het bloed blijft namelijk hangen in de hartkamer en dat hoort niet.” 

Veertig leerlingen uit de klassen 4, 5 en 6 vwo meldden zich aan voor de vierde editie van het MediCamp. Behalve Twentse deelnemers zijn er ook Rotterdamse en Limburgse scholieren die willen ontdekken of het medische vak wat voor hen is. Kerkhof verwacht dat de deelname vanwege het succes van het kamp volgend jaar groeit.