Datum: 24-02-2023

Afgelopen woensdag kwamen o.a. Novel-T, Het Stedelijk Diekman, Stichting Practicum, Tuv Nord Nederland en Universiteit Twente samen tijdens een symposium. Een symposium geheel in het teken van inclusiviteit als oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt. 

Al deze partijen zetten zich op hun eigen manier in voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of hebben de intentie dit te gaan doen. 

Het Stedelijk Diekman is één van de Twentse praktijkscholen die de verbinding en samenwerking zoekt met het bedrijfsleven om jongeren duurzaam op te leiden. We zijn al goed op weg, maar ook nog volop nieuwe uitdagingen en kansen.

ID-model
Wat we al goed doen is het opleiden van jongeren tot assistent vakspecialist. We werken volgens het ID-model. "We starten in de onderbouw met het trainen van werknemersvaardigheden en gaan via een stage caroussel door naar opleidingstrajecten samen met gecertificeerde bedrijven. De leerlingen worden zo via een maatwerktrajecten opgeleid. Bedrijven hebben er op deze manier goede werknemers bij", aldus Sonja ter Bekke, ondersteuningsdocent van Het Stedelijk Diekman.

Oud-leerlingen erkennen dat. Zo geeft Christian Oosterveld in een interview met Tubantia aan dat hij voorlopig goed zit bij zijn werkgever Axent Groen. Tijdens zijn stage zag hij alle soorten groenwerk voorbij komen, nu zit hij in het team dat bestrating aanlegt en slootkanten onderhoudt. 

Als we de vraag ‘Hoe draagt inclusiviteit bij aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt? moeten beantwoorden, dan luidt het antwoord als volgt: door vso en PrO jongeren kansen te bieden die leiden tot duurzame banen staat niemand aan de kant. Een win win voor alle partijen!

Meer weten?
Wil jij meer weten over dit onderwerp? Of bied jij straks een plek voor onze leerling(en)? Neem dan contact op met Jeroen Dijkstra via jdijkstra@hetstedelijk.nl