Datum: 06-06-2018

Op 4 juni was de grote uitvoering van een project dat startte op 8 maart. De start bestond uit een presentatie in de aula van College Zuid. Het project heet “Clash of the Composers” en alleen de naam al trekt de aandacht. Waar gaat dit over?

De startpresentatie werd verzorgd door het Valerius Ensemble (kamermuziek ensemble), samen met Hartkwartier (muziek, dans en kunst), beide gevestigd in Enschede. Dit begin gaf een voorproefje van wat leerlingen zelf gingen doen: een presentatie, door de leerlingen zelf vorm te geven én uit te voeren op maandag 4 juni 2018. Leerlingen lieten toen hun muziek en vormgeving zien op het podium van het Muziekcentrum Enschede.

In de tijd tussen start en uitvoering is door de leerlingen twee lesuren per week aan het project gewerkt. Onder begeleiding van zowel het Valerius Ensemble als het Hartkwartier werkten de klassen aan vormgeven en presenteren. In dit project hadden de leerlingen zelf de hoofdrol.

De lessen betroffen de onderdelen van de einduitvoering namelijk “beats”, “dance” en “rap”, elementen uit de HipHop. Deze muziekstroming kennen de leerlingen! Minder bekend is dat in HipHop vaak klassieke muziek wordt gebruikt als basis voor de nummers. Daarom vormden werken van Beethoven, Bach en Mozart de basis voor de verdere uitwerking.

Het project werd gelijktijdig op drie scholen in Enschede-Haaksbergen uitgevoerd. Leerlingen van de drie scholen hebben op maandag 4 juni samen de einduitvoering verzorgd. Per school namen circa 60 leerlingen actief deel, van Stedelijk Lyceum College Zuid waren dit de klassen 2m1, 2m2 en 2m3.

Voor de einduitvoering in het Muziekcentrum Enschede werden ouders, buren, kennissen, vrienden én medeleerlingen uitgenodigd om de deelnemende leerlingen aan te moedigen.
Het was een geslaagde avond. De leerlingen hebben het heel goed gedaan.