Datum: 04-10-2021

IST en College Zuid van Het Stedelijk Lyceum hebben zich samen met 5 andere scholen weten te plaatsen voor de finale van het International Science on Stage dat in maart 2022 in Praag plaatsvindt. Op dinsdag 28 september 2021 vond de nationale kwalificatieronde plaats voor dit evenement. Eind vorige week kwam het bericht dat zij ook op internationaal niveau 500 collega’s mogen enthousiasmeren. 

Patrick Diepenbroek (IST) en Femke Boers (College Zuid), overtuigden de jury door te laten zien dat je met zeer goedkope en eenvoudige materialen een conceptueel begrip kunt ontwikkelen van 'beweging' ('kinematica' genoemd).

De kwalificatieronde startte met speed pitches van alle projecten. Patrick and Femke zette meteen het publiek aan het denken door een grafiek te laten zien en te vragen: “Wat wordt in deze grafiek weergegeven?” De antwoorden waren divers van aard en bevestigden dat  ‘kinematica’ moeilijk is en dat misvattingen erg hardnekkig zijn. Na de speed pitches konden alle stands bezocht worden. 

Het werk van Patrick en Femke is gebaseerd op meer dan 10 jaar doorontwikkelen van lesmateriaal - startend in een international school in Indonesië en de afgelopen vier jaren in IST en College Zuid - waarbij de methode in de loop der tijd stap voor stap is uitgebreid. De huidige aanpak bevat bijvoorbeeld ook een kwartetspel en een memory spelvorm. 

"We hebben tijdens deze kwalificatieronde niet alleen de gelegenheid gehad om collega-docenten te inspireren, maar de ongedwongen sfeer inspireerde onszelf ook weer! Al met al vinden we het een zeer waardevolle ervaring: op een synergetische manier hebben we vanuit IST en College Zuid samengewerkt. We kijken uit naar de volgende uitdaging: onze ervaringen met 500 internationale collega's delen, hen enthousiasmeren en zelf ook weer geïnspireerd worden.”

Science on stage is een internationaal netwerk van leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs gericht op de vakken Natuur en Techniek, Science en Bètavakken. Doel is om de interesse en het enthousiasme voor deze vakken te stimuleren door het creëren van een ontmoetingsplaats en podium voor leerkrachten. Samen met elkaar en de hulp van collega’s in 33 andere landen wil Science on Stage het onderwijs van deze vakken tot grote hoogte tillen.