Leerlingen Het Stedelijk Lyceum prominente rol bij testen corona-app
Datum: 26-06-2020
De komende weken wordt de veelbesproken corona-app van de overheid getest in Twente. Gisteren werd de op de campus van Universiteit Twente uitleg gegeven over de test. Leerlingen van Het Stedelijk Lyceum mogen als eerste de app testen.
De test gaat in twee fases. Op de campus van de UT wordt de app eerst getest door leerlingen van het Stedelijk Lyceum en ouderen. Dan moet duidelijk worden of de functionaliteiten goed werken. Als alles goed gaat, dan volgt de deel twee van de test, de test waaraan tussen de duizend en tweeduizend Twentenaren kunnen daaraan meedoen.
Dinsdag gaat Michel van Zuilekom van Novo Ego, de interne opvang van Het Stedelijk Lyceum met de 12 geselecteerde leerlingen op pad. “Twee weken geleden werd ik benaderd of wij met onze leerlingen mee wilden doen. Een mooie kans voor onze leerlingen. We hebben er allemaal zin in. Het gaat om leerlingen van 15 en 16 jaar van verschillende locaties. Zowel leerlingen als ouders reageerde heel positief. Dinsdag om 10.00 uur gaan we naar het DesignLab van de Universiteit Twente om als een van de eersten met de app aan de slag te gaan.” De leerlingen krijgen na het installeren van en spelen met de app vragen zoals: kun je met de app uit de voeten, wil je hem gebruiken, wat moet er anders tot en met de vraag of ze informatie met de GGD zouden willen delen. Michel van Zuilekom en Jesse Rabbeljee begeleiden de leerlingen vanuit Het Stedelijk Lyceum.
Hoe werkt de app?
De traceer-app moet helpen bij het bron- en contactonderzoek van de GGD, als iemand besmet is met het coronavirus. De app waarschuwt mensen die in de buurt zijn geweest van de patiënt.De app houdt via het systeem Bluetooth bij met wie je contact hebt gehad. Dat kan de app alleen bij andere mensen die de app óók hebben. Ook weet de app hoe lang jij met een persoon in contact bent geweest. Als je positief bent getest op het coronavirus, dan zet de GGD dat in je app. Vervolgens gaat de app na met wie jij in de periode daarvoor contact hebt gehad. Al die mensen krijgen dan een waarschuwing dat ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Het is vervolgens aan de gebruiker om de adviezen in de app op te volgen.
Foto: Frans Nikkels
Zie ook: